Guzajeva pohodna pot na Prevorju

Informativna tabla Guzajeve poti (Vir: KS Prevorje, 2009)

»Mi daš še enkrat roko za slovo.« Barbka se je zdrznila, naenkrat je bila ob njem, prijela ga je za obe roki. »Nikamor ne boš šel sam. S teboj ostanem. Kjer boš ti, tam bom jaz. S teboj bom.« »Navkljub vsemu me ljubiš?! Čeprav veš, kdo sem?!« » Jaz nič ne vem. Nič nočem vedeti. Samo to vem, da te imam rada, da te bom rada imela do konca. Da grem v pekel s teboj, če rečeš.« Guzaj jo je divje strastno prižel k sebi: »Barbka! Moja Barbka!« »Da. V pekel če hočeš.«

(Vir: Ernest Tiran, Razbojnik Guzaj: podlistek, Celje, Novi tednik, 1984-1985, str. 17)

Eden izmed treh ohranjenih mlinov v dolini Bistrici - Lapršekov mlin (pri Zupanovih)Na poti z Guzajem se boste srečali s pestro kozjansko krajino, lepo ohranjeno naravo ter s pogumnim kozjanskim rokovnjačem Francem Guzajem (1939 – 1880).  Njegove tatvine in ropi so se celih 7 let vrstili po vsej Štajerski in tudi na Hrvaškem. Guzajeve tarče so bili gradovi, sejmi in župnišča. S prebrisanimi ukanami je »olajšal« marsikaterega graščaka, župnika ali tudi trgovca. Orožniki so ga lovili od Krškega pa vse do Dunaja, vendar se jim je spretno izmikal vse do leta 1880, ko so ga ustrelili v Košnici pri Prevorju.

O Guzaju so še danes poznane številne zgodbe, ki jih boste lahko obujali na označeni poti. Spoznali boste, da je bil  Guzaj med navadnimi ljudmi priljubljen predvsem, ker je jemal bogatim in pomagal revnim.

             Prevorje, Guzaj, observatorij         

Označena pešpot na Prevorju poteka mimo 15 točk, ki vam bodo približale bogato kulturno in naravno dediščino tega kraja.

Guzajeva pohodna pot na Prevorju (Vir: KS Prevorje, 2009)

Oglejte si tudi prospekt Guzajeve pohodne poti na Prevorju

  Žegar - spomenik graditelju ceste (l. 1915), kužno znamenje (l. 1644)   Žegar - ohranjena kovačnica pri Obrezu   Drobnetova gostilna v Košnici - pred kletjo je bil na begu ustreljen Guzaj

Za več informacij o pohodni poti: 041/207-835 (g. Mirko Pajk)

Leave a comment

Dodaj odgovor