Guzajeva pohodna pot na Planini pri Sevnici

 

Informativna tabla Guzajeve poti (Vir: KS Prevorje, 2009)

…»Posodil mi boš dvajset goldinarjev. Danes teden ti jih vrnem.« »Dvajset goldinarjev?! Najprej moraš vedeti, ali jih sploh imam!« »Imaš. Še več! Če hočeš, ti povem še to, kje jih imaš! V čevlju pod posteljo, kjer spita z ženo! In z obujki so zatlačeni!« se je zasmejal. Drobne je obnemel. »Kako pa veš?« »Zapiraj drugič vrata za seboj, kadar neseš spravit denar. Mi jih boš dal?«…

(Vir: Ernest Tiran, Razbojnik Guzaj: podlistek, Celje, Novi tednik, 1984-1985, str. 17)

 
Na poti z Guzajem se boste srečali s pestro kozjansko krajino, lepo ohranjeno naravo ter s pogumnim kozjanskim rokovnjačem Francem Guzajem (1939 – 1880).  Njegove tatvine in ropi so se celih 7 let vrstili po vsej Štajerski in tudi na Hrvaškem.

                                     

Guzajeve tarče so bili gradovi, sejmi in župnišča. S prebrisanimi ukanami je »olajšal« marsikaterega graščaka, župnika ali tudi trgovca. Orožniki so ga lovili od Krškega pa vse do Dunaja, vendar se jim je spretno izmikal vse do leta 1880, ko so ga ustrelili v Košnici pri Prevorju.  O Guzaju so še danes poznane številne zgodbe, ki jih boste lahko obujali na označeni poti. Spoznali boste, da je bil  Guzaj med navadnimi ljudmi priljubljen predvsem, ker je jemal bogatim in pomagal revnim.

                                       

Označena pešpot na Planini ob vznožju Bohorja zaokrožuje 12 raznolikih točk, na katerih boste spoznali bogato zgodovinsko, etnološko in naravno dediščino tega znamenitega kraja Kozjanskega.

Guzajeva pohodna pot na Planini pri Sevnici (Vir: KS Prevorje, 2009)

Oglejte si tudi prospekt Guzajeve pohodni poti na Planini.

                      

Za več informacij o pohodni poti: 041/800-473 (g. Martin Luskar)

Leave a comment

Dodaj odgovor