Guzajev rojstni kraj na Blagovni

Krožišče s simbolom štorkljeV Šentjurju je bil tega dne sejem. Dober sejem. Ljudi se je kar trlo, živine so od vseh prignali toliko, da skoro ni bilo več prostora v zgornjem trgu zanjo. Ta par juncev, za spodrejo, oni kravo, teličko, pa spet drugi par težkih voli za mesarja. Res si lahko izbiral, rep pri repu, kamor si pogledal! Tudi Hrvatje in Lahi so prišli, dobro se bo prodajalo.

Tudi drugih sejmarjev nič koliko! Stojnice so  bile razpostavljene po obeh straneh ceste od občine pa vse do Crnovška. Okrog cerkve in sploh povsod, kjer je le bilo malo prostora je bilo razpoloženo blago kar po tleh. Lončar od Sv. Primoža je stal med grmado svoje posode in trkal zdaj po svinjšekih, zdaj po skledah ali latvicah za kislo mleko.

(Vir: Ernest Tiran, Razbojnik Guzaj: podlistek, Celje, Novi tednik, 1984-1985, str. 19)

Na poti z Guzajem, če boste obiskali njegov rojstni kraj (rojen 1839 v Primožu), se boste srečali s pestro krajino in zgodovino med Celjem, Šentjurjem in Ponikvo. To je gričevnat svet med Štorami, Šentjurjem, Dramljami in ljubečno. Ta svet nosi ime Blagovna. Hribček tu in tam, vmes pa potoki, pravimo jim grabni, ki prehajajo v močvirnat svet z manjšimi ribniki.

Vasica Primož je na majhni vzpetini na obeh straneh ceste, ki je speljana po znani rimski cesti med Ptujem in Celjem, danes med krožiščem na selah pri Šentjurju do Ponikve. V tej vasici v stari bajtarski koči, nasproti cerkvice Sv. Primoža in Felicijana, je bil rojen pogumen kozjanski rokovnjač Franc Guzaj.

          Cerkvica Sv. Primoza in Felicijana v Primozu iz 18. stol. V ozadju mesto, kjer je bil l. 1839 rojen Guzaj        Sodobno krožišče na Proseniškem s simbolom štorklje

Vasica Primož je tudi ena od pomembnih točk označene pohodniško – rekreacijske – turistične poti po krajevni skupnosti Blagovna na Proseniškem, mimo ribnika z naravnim otokom, graščine Blagovna, cerkve Sv. Rozalije v Zlatečah, skozi Primož, do partizanske bolnice Zima na Cerovcu in čez Šohto nazaj do šole.

Guzajeva pohodna pot na Blagovni (Vir: KS Prevorje, 2009)

Oglejte si tudi prospekt Guzajeve pohodne poti na Blagovni.

              Cerkev Sv. Rozalije v Zlatečah iz 17. stol - razgledna točka z orientacijskim kamnom                 Graščina Blagovna iz 19. stol

Leave a comment

Dodaj odgovor